Laptop (met VeraCrypt) start niet op na Windows Update

Gewijzigd op Fri, 19 Mar 2021 om 09:03 AM

Op de Laptop is VeraCrypt geïnstalleerd. VeraCrypt versleutelt de harddisk en ontcijfert de harddisk vóórdat Windows start.

Er is bij ons een probleem bekend dat Windows zichzelf, na een update, vóór VeraCrypt plaatst bij het opstarten. Omdat de disk dan nog versleuteld is, kan Windows niet meer starten. Je krijgt de melding:

Automatisch Herstel

De tijdelijke oplossing is dan:

• Schakel de laptop uit (via AAN/UIT knop)
  • Druk de F9 toets in en blijf deze indrukken. Start nu (met F9 ingedrukt) de laptop op door middel van de AAN/UIT knop.
  • Je komt in het menu Boot Device Options
    Kom je niet in het Boot Device Options menu, maar weer in de foutmelding van Windows, dan je 'te laat' met het indrukken F9. Zet de laptop uit en probeer het opnieuw. Soms werkt het beter wanneer je F9 telkens indrukt (aantikken) in de plaats van de hele tijd ingedrukt te houden (omdat de laptop dat kan detecteren als een defect toetsenbord).
    We hebben gezien dat de F9 toets in één geval niet werkte. Het werkte toen wel via een extern toetsenbord.
  • Selecteer de optie Boot From EFI File en druk op ENTER
  • Selecteer NO VOLUME LABEL en druk op ENTER
  • Selecteer achtereenvolgens: EFI, VeraCrypt, DcsBoot.efi
  • Het systeem vraagt nu om een Password, dit is het wachtwoord dat je altijd bij het opstarten invoert.
    Windows zal nu opstarten.

Laptops met VeraCrypt 1.24-Update 2 en later, starten daarna weer normaal op. Voor oudere versies geldt dat de opstartvolgorde handmatig goed gezet moet worden. Neem hiervoor contact op met Code54: +31 492 20 20 54 of support@code54.nl. (In de bijlage is het bestand VcFixBoot64.exe te vinden (bron) waarmee het probleem automatisch hersteld kan worden, maar hiervoor heb je lokale systeembeheerrechten nodig, welke wij standaard niet instellen).

Mochten wij niet bereikbaar zijn dan kun je de laptop voorlopig telkens met bovenstaande procedure opstarten.

Ons excuus voor het ongemak.