Oude computer opnieuw installeren

Gewijzigd op Thu, 04 Aug 2022 om 03:42 PM

In het Cloud-Edge concept starten we altijd met nieuwe computers. De oude computers die vervangen zijn kunnen bijvoorbeeld privé nog dienst doen. Het beheer daarvan valt niet binnen het concept, maar in dit artikel geven we wel enkele tips hoe je een oude pc thuis het best kan hergebruiken.

Gevoelige data

Oude computers bevatten nog gevoelige data. Ons advies is om Windows opnieuw te installeren en daarbij te kiezen voor het volledig wissen van de harddisk. Alle oude gegevens zijn er dan af. Wordt een computer niet opnieuw geïnstalleerd maar bijvoorbeeld ingeleverd bij een milieu-straat, vernietig dan de harddisk of installeer toch Windows eerst opnieuw.

Windows opnieuw installeren

USB Stick voorbereiden

In dit proces wordt alles van de pc verwijderd. Je maakt een USB-stick aan met daarop de Windows-installatiebestanden. Daarna start je de pc vanaf die USB-stick en volgt de aanwijzingen om Windows opnieuw te installeren.

Start met het downloaden van het hulpprogramma om een USB-stick gereed te maken voor het installeren van Windows: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Opstarten van USB

Als de USB-stick gereed is, plaats je deze in de pc die je opnieuw wilt installeren. Start die pc op en kies tijdens het opstarten voor zogenaamde 'boot-opties'. Het woord 'boot' betekent 'opstarten'. Deze opties laten je vanaf de USB-stick opstarten in de plaats van de oude Windows die nog op die pc staat. Het menu voor boot-opties wordt meestal getoond na het indrukken van een functie-toets, direct na het aanzetten van de pc. Zie je dat Windows gestart wordt, dan ben je al te laat.

De functietoets die je moet gebruiken is per merk anders: bij Dell is het F2 of F12. Bij HP is het vaak F9. Maar in bijna alle gevallen wordt kort op het scherm getoond welke toets het is. En anders kun je het het best even opzoeken op Google. Zoek bijvoorbeeld op "Acer Boot menu" ( bij Acer is het ALT-F10).