Met welke snelheid kan ik bestanden kopiëren op het netwerk?

Gewijzigd op Fri, 10 Jul 2020 om 12:30 PM

In dit artikel geven we richtlijnen over de snelheid waarmee je in het Cloud-Edge concept bestanden op het netwerk kunt kopiëren. De werkelijke snelheid is afhankelijk van een aantal factoren:

1. Kopieer je een klein aantal grote bestanden, of veel kleine bestanden? Het kopiëren van kleine bestanden is wel een factor 40 keer trager dan grote bestanden.
  2. Zijn anderen gelijktijdig ook bestanden aan het kopiëren? Zo ja, dan deel je de snelheid van de server met die anderen. Onderstaande testen zijn gedaan op een gewone maandag-ochtend in een netwerk met +/- 15 actieve gebruikers.

Let op:

• In onderstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat bestanden gekopieerd worden van de harddisk van een pc, naar het netwerk. In het Cloud-Edge concept staat je bureaublad ook op het netwerk, kopieer je vanaf het bureaublad naar bijvoorbeeld een N:-schijf dan lees- én schrijf je naar het netwerk. Dat is trager dan in onderstaande voorbeelden waarbij we bestanden van de C:-schijf schrijven (kopiëren) naar het netwerk.
  • Het lezen van bestanden gaat altijd veel (bijvoorbeeld 2x) sneller dan het schrijven. We concentreren ons daarom in dit artikel op het schrijven.

Grote bestanden

Het netwerk functioneert het efficiënts bij het kopiëren van groten bestanden.
De snelheid die je dan haalt is +/- 100 MB/s. In dit geval testen we een bestand van 3 Gb.

Ter vergelijking: een zelfde kopieer-slag van C: naar C: op een lokale SSD-disk gaat met ongeveer 290 MB/s:

Veel kleine bestanden

Het kopiëren van veel kleine bestanden zorgt voor veel overhead waardoor het kopiëren langer duurt. Het netwerk is niet alleen tijd kwijt met het oversturen van data maar moet ook rechten controleren, bestanden aanmaken en kijken of ze al bestaan (overschrijven), afsluiten en meta-data aanpassen (zoals "laatst gewijzigd"). Een vertragende factor is echter ook de virusscanner. Elk klein bestandje vraagt even tijd van de virusscanner.

In onderstaande voorbeelden testen we met 400 bestanden van 12 Kb.

Doe je dit op een lokale SSD-disk dan kost dit nagenoeg geen tijd (minder dan 1 seconden).

Virusscanner aan

Wanneer je de virusscanner aan laat staan gaat het kopiëren van kleine bestanden ongeveer met 350 Kb/s

Map uitgesloten van virusscanner

Wanneer je de map uitsluit van de virusscanner, gaat het kopiëren van kleine bestanden ongeveer met 1,4 MB/s. Dat is ongeveer vier keer sneller dan met de virusscanner aan.

Realtime virusscanner helemaal uit (ALLEEN OM TE TESTEN)

Wanneer je veel met veel (honderden) kleine bestanden op het netwerk werkt, is het het snelst om de realtime virusscanner uit te schaken. De snelheid is dan  2,6 MB/s. Dit is overigens nog altijd maar 2,6% van de snelheid bij grote bestanden.

Het is niet mogelijk om de virusscanner helemaal uit te zetten. Windows Security laat dit alleen tijdelijk toe en gebruikers hebben hier in het Cloud-Edge concept sowieso geen rechten voor.

Zelf testen?

Wanneer je dit zelf wilt testen kun je op de volgende manier de test-bestanden aanmaken.

Open de command-prompt van Windows. Ga naar een lege directory op de C: schijf met:

C:
md Test
cd Test

Maak hier het grote bestand aan:

fsutil file createnew 3gigibyte.bin 3221225472

Maak ook een map aan voor de kleine bestanden:

md KleineBestanden
cd KleineBestanden

Maak hier de kleine bestanden aan:

For /L %i in (1,1,400) do fsutil file createnew A%i.tmp 12288